Vařím, vaříš, vaříme

5. dubna 2013 v 16:03 |  ŽIVOT NEBO NĚCO TAKOVÉHO
Tento týden byl velká "pohodka" - v pondělí volno, pak dva dny do práce a zase volno.

Jsem kuchařka na plný úvazek. Vařím ráda, vařím skoro denně a vařím, co se dá ... nejraději tedy těstoviny, maso a špenát :-)

Jednou cca ročně doma přijde chuť na takové specialitky, jako je vepřové koleno ... někdo říká "fůj" a "jak můžeš" ... dost lidí neví, že koleno není jen kost a kůže ... ale že to je taky hromada šťavnatého masa. A já se dokonce na internetu dočetla, že je lepší než botox :-) kvůli přítomnosti kolagenu ... je to levné a podle řady šéfkuchařů nejlepší "maso z prasete".

No takže samé klady a pozitiva ...



U nás je to opravda pochoutka, jídlo výjímečné a tak trochu "za odměnu" ... teda hlavně proto, že to není šup, šup a je hotovo. Je to věc, na kterou se musí čekat, která potřebuje přípravu, více než jednu pánev :-) ... ale taky stojí za to. Tak jsem se rozhodla že o této "božské maně" napíšu blog (no hlavně když se mi podařilo takto do křupava) ... ač vaření s Babicou mi v mnohých momentech přijde komické, tak tento recept se povedl.

2 zadní kolena (nebo jedno velké)
8 stroužků česneku
3 cibule
6 bobkových listů
2 hřebíčky
1 lžička jalovce
1 lžíce kmínu
sůl a pepř

Do hrnce s vodou dáme koleno, česnek, cibuli, bobkové listy, jalovec, hřebíček, osolíme a opepříme. Vaříme asi 1,5 hodiny. Poté maso přendáme do pekáče (já nechávám ve vývaru vychladnout a přes noc uležet), osolíme, okmínujeme a podlijeme vývarem. Pečeme asi hodinu (ja většinou skoro dvě - kupuju to největší koleno, co mají v masně) při 200C do křupava.

:-) teď mi přijde srandovní, jak jsem si fotila toto povedené dílko, a strčila jsem za něj scrapbookový papír ze strukturou dřeva, který tady mám nachystaný pro focení přáníček :-) (ještě horší je teď ta myšlenka: "ten drahý, krásný PAPÍR, poblíž toho masného, šťavnatého kolena"). No lepší než když jsem fotila na textovém papíru.

... dobrou chuť ...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Radana Radana | 5. dubna 2013 v 16:45 | Reagovat

Teda, to je krása...většinou se tu rozplýváme nad přáníčky a teď toto!!!! Já dnes v práci neobědvala a teď se chystám vařit zeleninovou polévku, ale ta se s tou božskou manou nedá srovnat. Ach jo, ty se máš...už to máte snězené?

2 Makiarka Makiarka | E-mail | Web | 5. dubna 2013 v 18:12 | Reagovat

[1]: Radi, jojo s přestávkou a odložením na svačinku padlo za vlast. Přece jen jsem na něj byli dva. A nekazili jsem si ho přílohami :-). Dobrou chuť k té zeleninové polévce. Je to zdravější.

3 kakou kakou | 5. dubna 2013 v 19:43 | Reagovat

áááááááááááááááááááááááááááá to vypadá krásně

4 screbla screbla | 5. dubna 2013 v 21:40 | Reagovat

Klárko no to je nááádhera  !!!

Skoro jako tvoje přáníčka :-)) jsem taky masožrout, hned bych se zakousla :-))

A to stylové focení je super, já myslela, že je to stůl :-)))

Krásné masové blogové osvěžení :-))

A teď mně napadlo, jak Hanička prosila ať na pražský sraz něco napečeme ..... ono by se v noci dobře zobalo i koleno :-)))))) Okurky bych vzala :-))))

5 Makiarka Makiarka | E-mail | Web | 5. dubna 2013 v 22:07 | Reagovat

[3]: Dáši a jak chutnalo...
[4]: :-) prý jako přáníčka...ale tvorba jako tvorba... To jsem zapoměla dodat, že jsem "kytka masožravá". Ale takové koleno na večer ... hmmm. Mňam.

6 Ilona Ilona | 5. dubna 2013 v 23:30 | Reagovat

Klááááááári, mňaaaaaaaam.
Abych si tu nezaslintala klávesnici :-) Kolínko vypadá senzačně, jsi šikovná :-) A dokážu si představit tu situaci, scrappapír za mastným talířem :-))))

7 Makiarka Makiarka | E-mail | Web | 6. dubna 2013 v 9:30 | Reagovat

[6]: Moc díky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama